*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)
Berderet2 cerita pasal makanan kan... Sambil menaip, sambil meleleh2 air liur. Boleh gitu..?!! Ha3...
Suatu hari, ah kak menggoogle resepi. Terjumpa resepi acar ikan. Macam chantek, menarik, tertarik komemangthebomb la pulak kan...
Tapi, ikan dah out of stock. Ada ayam je. Ayam pun ayamlah. Asal boleh. ;)
Bahan2:-
1/2 ekor ayam (disiang, dipotong kecil & dicuci bersih)
2 tangkai cili merah (dibelah 2)
7 biji baby zuccini (dibelah 2)
1 biji tomato (dibelah 4)
2 sudu air asam jawa
1 biji bawang besar (dihiris kasar)
2 biji bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 sudu serbuk kunyit
5 biji cili padi
Minyak masak
Air masak
Garam
Cara2 Penyediaan:-
1) Lumur ayam dengan serbuk kunyit & sedikit garam. Panaskan minyak. Goreng ayam hingga garing. Angkat & toskan.
2) Panaskan minyak. Tumis halia, bawang putih & bawang besar hingga naik bau.
3) Tuangkan air asam jawa.
4) Masukkan baby zuccini, cili padi & cili merah.
5) Tuangkan air masak jika terlalu kering.
6) Perasakan dengan garam.
7) Masukkan ayam yang telah digoreng tadi & tomato. Kacau rata. Angkat & hidangkan.
~ Acar Ayam Ho Liao! Tak payah lauk lain. 1 lauk ni pun dah cukup. Makan dengan nasik panas2. Pasti uummpphhh!!! |
~ Tapi, rezeki we ols murah hari tu. Mak ada kasik ayam masak lemak cili padi ngan ikan kayu goreng. Paratha rolls tu ah kak yang buat. |
Sekian, menu dinner we ols...
Alhamdulillah... ;)
:: Like3, ek! ::
No comments:
Post a Comment