SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Thursday, November 8, 2012

ADAT BERJULANG

Gambar2 dah lama upload kat facebook. Tapi, biasa la tuan tanah kedaung ni kan...

Alasan: BUSY! *sebabsusahsangatnakmengakumalas* Aci tak? Ha3...

Ok! Ini adalah wedding anak bff Mak. Nama pengantin adalah Nurul. Saje expose nama pengantin sebab nanti senang sikit nak cerita. Heh!

Nurul kahwin dengan orang sebelah kampung je. Mak Nurul bff Mak, besan Mak Nurul pun kawan mak merangkap jiran merangkap sedara bau2 bacang jugak kot. Amekaw! Banyak benor 'merangkap'nya! He3...

~ Terpaksa tolong bawak kek walaupun sebenornya giler malas! Sebab bajet nak bergaya jalan lenggang-kangkung je. Dah takde siapa volunteer kan... Hu3...

~ Berhenti beredup pun sempat lagik sawan camera. Penyakit keturunan katanya kan...

~ Muka confuse Rifqi. He3...

Eh, lupa nak cerita! Sebenornya, kitorang jadik ahli rombongan untuk majlis bertandang Nurul. Means, kenduri dua2 belah pihak kitorang terjah! Hebak kan? Hiks...

~ ORANJE..!!! ;P

~ Pengapit tumpang berpayung. He3...

~ Banyak jugak pit-stop wedding diorang nih. Memula, stop sebab ada adat berjulang. 

~ Dua2 tau kena julang. Lepas tu, pit-stop nak jumpakan pengantin untuk pengantin salam cium tangan hubby dia. 

~ Pit -stop ketiga, bersanding di laman rumah sebab ada silat pengantin. 

~ Pokcik tumpang bersilat. Bravo, pokcik! Bravo! Ha3...

Pit-stop keempat adalah tabur2 / baling2 gula2 sekotak. Takde gambar sebab kami terjah nasik dulu. Laporrr...!!! Ha3...

~ Last pit-stop, makan beradab. Fuh!

~ Diorang menyambung tradisi keluarga, panjat tiang licin. Eh, bukan pengantin yang panjat! Memang taklah! Tapi, orang2 kampung yang berminat. 

~ Panjat tiang licin untuk grab hadiah2 kat atas tuh. Hadiah utama adalah wang tunai which is akan dibahagikan sama rata kepada semua pemanjat. 

Wedding ni nampak macam nostalgia tapi, meriah kot! Bagus! Ah kak like..! ;D

Ah kak wondering sebenornya... apsal masa ah kak ngan my 'sayang' kahwin dulu takde orang nak julang2 bagai...?! 

Owh... pehhh---lisss..!!! Ha3...


:: Like3, ek! ::



4 comments:

~Mami Little Hero~ said...

takpelah takde julang2... kang dlm bilik penganten puas kena julang. muahahaha

ArELeEz said...

~Mami Little Hero~,
aah kan. bernas gak tuh! ha3..

eja said...

ade lagik adt cm tu kn..best gk..

ArELeEz said...

eja,
kdg2 je ade. tgk pd tuan umah & pengantin, klu diorg nk wat, diorang wat la. begitu..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google