SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Monday, August 18, 2014

KETUPAT PALAS YANG PERTAMA SEUMPAMANYA

Cerita raya baru nak bermula. Perkara biasalah tu... Biasa sangat! Heh3...

Tahun ni, turn balik kampung aku. Tahap keterujaan tu pastinya berganda2! Berkobar2 semangat nak packing baju! He3...

Bukanlah maksudnya balik kampung mertua tu tak best. Best jugak apa..?! Sebab mertua I ols ok. So far, takde masalah berbangkit. Ipar-duai, biras bagai... pun ok. Rock macam family aku jugak. Errr... maksudnya, sempoi. Cumanya, bila dapat balik kampung sendirik, berkumpul dengan Mak, dengan adik-beradik sendirik, mokcik2, pokcik2, cousin2... perasaan dia berganda best! Paham tak maksud aku tu? Paham kan? Alaaa... kalau dah kahwin, kompom pahamlah! ;P

Abang kasik cadangan. Tahun ni, buat ketupat sendirik katanya... Takmo ketupat segera yang dalam plastik tu. Nak yang ori, pakai sarung daun kelapa. Ketupat palas pun nak buat jugak. Wah, macam raya sakan nampaknya Abang aku tu! Over kemain! Ha3...

Tapi, takpelah. Layankan je. Walaupun nampak remeh tapi, macam best. Macam boleh menimbulkan mood raya to the max gitu..! 

Tugas aku cuci beras & isi beras tu dalam sarung ketupat. Tak payah susah2 nak anyam sebab Mak dah siap2 anyam. Plus, Mak memang sangat tau yang anak-anak dia, sorang pun takde yang reti anyam ketupat. Ha3... Magic tak statement ni? Magic & sangat jujur bukan? ;P

Lepas tu, aku dengan Kakak jadik runner. Sediakan bahan2 / apa2 je lah yang Mak perlukan. Menyenangkan kerja Mak konsep dia. Kemudian, Kakak ajak kemas rumah Mak. I is ok jerrr... Abang Mie setelkan bahagian kuih raya. Ada jugak dia tolong2 bahagian rebus ketupat. Kak Aneem bahagian pasang tirai pintu bilik.

~ Ketupat palas in the making. Terima kasih Andak sebab sudi ajar cara2 buat ketupat palas. 1st time owh... kitorang buat ketupat palas sendirik..! Ketupat palas yang pertama seumpamanya. ;)

~ Buat ketupat palas sampai lapor balik. Abang potong lemang yang diimport khas dari rumah mertua aku, cicah dengan daging masak kicap yang Mak masak. Perrgghhh..!!! 

Agenda ketupat palas adalah agenda belah malam, selepas berbuka. Aku tak tolong buat pun... Dah tak larat. Kaki lenguh, perut pulak santak. Mentekedarah nasik lauk daging masak kicap masa berbuka. Tak sedar diri betul! Sampai tak hengat dok tambah nasik berapa kali round ntah?! Ho3...

Mak, My 'Jebat' & Abang yang banyak setelkan ketupat palas. Tabik springlah! He3... 

~ Rifqi pulak adalah tukang sibuk je. Merangkap tukang havoc! Ha3...

Malam raya tu, sempat jugak aku layan Love You Mr. Arrogant Raya. Tapi, macam takde konflik sangat kot... Maknanya, biasa2 je. Hmmm... kecewa sikit sebab harapan aku tinggi menggunung! Hu3...

Lewat jugak aku tido malam tu. Tengok tv, makan, borak dengan family... tengok tv lagi, makan lagi, borak lagi... Tu je lah kerja aku. 

Neves jugak sebenarnya! Neves, takut baju raya tak muat. Naya sangat! Masalah besar tuh! Owh... mintak simpang, noks..! Hu3...


:: Like3, ek! ::



2 comments:

fazilzura said...

weols thn ni x bp meriah .. 1st raya xde NASI DAGANG waaaaaaaaa.. cz nenek x sihat .. ketupat palas pun nenek just bli cz dia x larat nk buat ..
mmg sedey lew.. sibbaik sepupu2 mak yg dok keliling umah tok wat nasi dagang ngn nasi minyk .. so weos trjahhhh smp abis ..kui3

ArELeEz said...

fazilzura,
nak wat camne kan.. kene pulak nenek sakit time raye. dugaan.. hmm.. bnyk pahala cousin ur mak sbb kasik sedara-mara mkn free. he3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google