SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Wednesday, December 28, 2016

9 GALERI

#Throwback

Misi mencarik Keropok Lekor BTB 2209 Bukit Tok Beng. Terjebak dengan entry geng blogger. Diorang kata sodap & variety.

Walaupun sesat sekejap tapi, berjaya diatasi. Selamat jugak sampai ke destinasi. Eh2, macam pantun pulak! He3...

Macam2 flavor ada. Biasa, cheese, cheesy larva & black pepper poppers. Lain flavor, lain harga. Penjual semuanya mat2 belia. Friendly pulak tu. #KiPiDap mat2 belia! ;D

Ah kak borong untuk diri sendirik, Mother, opismate & geng surau Mother. Sedekah. Sikit sama merasa... Berkongsi rezeki kata ko..! ;P

Kakak insist nak ke muzium. Tak kesah muzium apa pun. Dia memang hantu muzium. Melalui penggoogle-an, muzium paling best adalah Muzium Negeri Terengganu.

~ Muka terlajakkkkk..... excited! 

~ Jet 'Islam Hadhari'.

~ Baru kat perkarangan muzium, dah excited kemain! 

~ Taraaaaaa......!!! Yang belakang tu paling excited.

~ Lepak kejap.

~ Tengok ikan koi berenang2.


Ntah la... Family aku ni memang sejenis yang suka vacation + suka selfie. Jauh ke... dekat ke... tak pernah sampai ke... dah lapanploh kali jejak kaki ke... rumah orang... rumah sendirik... tak kesah la... memang suka nau2 selfie & photoshoot. Bahasa mudahnya, penyakit keturunan. Tetibe nak blame keturunan kan... Ha3...

Kadang2, sesuatu tempat tu, sorang je yang suggest & minat. Yang lain macam, so-so & sekadar memberi sokongan moral je. Tapi, bila dah sampai, daripada bapak2, ibuk2, anak2, semuanya teruja, gigih selfie.

Contohnya, macam Muzium Negeri Terengganu ni la. Peminat muzium adalah Kakak sorang je. Yang lain2, kengkonon minat. Kalau tak minat kang, kata family members yang derhaka merangkap tak supportive pulak kan... Ha3...

Masalahnya, jejak je perkarangan muzium, nampak jet Islam Hadhari, terus terjerit2! Ha3...

~ Lanskap muzium. Cantik.


~ Macam istana di zaman silam.

~ Entrance. Boleh jadik astronaut sekejap.

~ Jenuh nak sangkutkan dagu sebab 'kekurangan inci'. Hu3...

Harga tiket masuk seperti berikut:-

Dewasa: RM 5.00
Kanak2 (7 - 15 tahun): RM 2.00
Kanak2 berpakaian seragam sekolah: RM 1.00
Kanak2 bawah 7 tahun: F.O.C

Waktu operasi:-

Sabtu - Khamis: 9.00 pagi - 5.00 petang
Jumaat: 9.00 pagi - 12.00 tengah hari & 3.00 - 5.00 petang

Alamat:-

Lembaga Muzium Negeri Terengganu,
Bukit Losong, 
20566 Kuala Terengganu, Terengganu.

~ Sejenis pintu gerbang.

Ada 9 galeri:-

1. Galeri Tekstil
2. Galeri Di Raja
3. Galeri Islam
4. Galeri Kraf
5. Galeri Petronas
6. Galeri Sejarah
7. Galeri Sumber Alam
8. Galeri Pelayaran & Perdagangan
9. Galeri Perikanan & Taman Laut

Sumpah besor muzium ni! Tak sempat nak cover semua. Masa sangat mengcemburui. 

~ Galeri Petronas

~ Port yang menarik perhatian.

~ Tunggu bas. Heh3...

~ Lakonan semula. Ha3...

~ Lanca

~ Masih tak boleh move on dengan port ni. He3...

~ Port faveret Abang. Heh3...

~ Jangan dibawak larik lanca tu, hoiii2..!

~ Basikal pulak.

~ Rifqi copycat Acu Pendi dia. Owh... sweettt...

~ Lakonan semula sepasang suami isteri. Ha3...

~ Dalam 'gua'.

~ Lakonan semula segerombolan anak-beranak. Ha3...

~ Galeri Di Raja. 'Raja Kecik' yang obses dengan Ottomen. He3...

~ 'King' tahan napas, nak cover perut. Ha3...

~ 'King & Raja Kecik.' ;P

~ 'Laksamana' & kekasih hatinya... #Chiaaa3

~ 'Bendahara' bersama isteri & putera + puteri2nya... ;P

~ Tanjat... jumpa tudung saji besor godang!

~ Galeri Tekstil

~ Kaco daun 'pengantin baru'. Heh3...

~ Teknik Menahan Kapal Dengan Kuasa Ottomen & Sofia The First. Ha3...

~ Pengapit

~ Muzium ni sangat besar & luas. Structure bangunan unik.


~ Panas membahang, redah je.



Kami ke Galeri Pelayaran & Perdagangan pulak. Kena menapak sikit, turun beberapa anak tangga.

~ Kapal Sabar T.82

~ Kapal lain. Tak ingat nama ia apa. Tapi, lebih besar dari Kapal Sabar T.82.

~ 'Sabar' betul kapal ni melayan kerenah 'Jack Dawson & Rose DeWitt Bukater' celop tuh. Ha3...

~ Annyeong..! Kami nak belayar ke Korea. Nak mintak autograph Running Man. Errr... ada siapa2 nak kirim ramen ke... tteokbokki ke... atau pun hanbok?! Hiks...




~ Adegan Titanic yang belum berakhir... Adeh3...

~ Berehat sekejap.


~ Bersungguh2!

~ The Nakhodas

~ Dah, jom balik!

~ Annyeong... Muzium Negeri Terengganu..!

Hantar A_bern ke menara gading... sudah.
Berjalan2 beronok2... sudah.
Shopping keropok lekor & ole2... pun sudah.

Moh la kita back to reality. Kembali ke Perak untuk meneruskan hidup seperti biasa. Kerja, carik duit, menabung banyak2, lepas tu, boleh vacation lagik... ;)


:: A.R.E.L.E.E.Z.A.F.F.E.N.D.Y ::



2 comments:

Azuan said...

Last g muzium ganu waktu sekolah rendah...lain benor dah skrang...

ArELeEz said...

Azuan,
p'edaran zmn..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google