SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Wednesday, October 3, 2012

RAKAN WARGA EMAS

Bukan nak mengomel sesuka hati. Tapi, sekadar nak luahkan perasaan sebagai pelanggan & masyarakat prihatin.

Kat Teluk Intan ni, ada 1 je hospital kerajaan & a few klinik kesihatan kerajaan. Hospital swasta pulak still under construction. Tak tau la bila tarikh dijangka siap. So, penduduk setempat memang bergantung harap kat hospital kerajaan nan 1 tu la kan... 

Bukan setakat penduduk sekitar Teluk Intan je. Tapi, ada jugak yang datang dari Bidor, Kampar, Seberang Perak nun... Kalau naik kereta macam ok sikit la kan... Kesian bila tau ada yang datang naik bas semata2 nak dapatkan rawatan / attend appointment. 

Mostly adalah warga emas. Harap maklum.

~ Bila dah ramai sangat bertumpu kat Hospital Teluk Intan makanya, ruang menunggu pun jadik crowded macam nih. Tempat yang aku snap ni adalah kat tempat cuci luka, amik darah & E.C.G.  

Kerusi yang ada tak cukup nak menampung patient yang ramai. Banyak warga emas yang terpaksa berdiri termasuk Mak. Eh, Mak belum cukup syarat nak jadik warga emas lagik sebab umur Mak baru 53 tahun! Tapi, still kategori veteran & tak larat kot nak berdiri lama2. Kesian Mak...

Almost sejam menunggu, baru Mak dapat tempat duduk. Alhamdulillah...

~ Aku bawak mak ke hospital sebab mak ada appointment amik darah hari tuh. 

Aku rasa pihak hospital kena tambah jugak bilangan kerusilah. Kesian pokcik2 mokcik2 yang pakai tongkat menggigil2 lutut diorang nak kena berdiri berjam2 kat situ. Kalau ada tikar, dah lama aku bentangkan untuk diorang. Mohon la peruntukan untuk buat renovation sikit sebab space pun kecik. 

Lagik 1, aku rasa tak praktikal kot nurse2 yang tukang panggil nama patient sebab nak kasik nombor giliran tu aci jerit2 sampai nak terkeluar anak tekak. Sepatutnya kena pakai mic sebab yang jadik patient selalunya warga emas. Mereka2 ni pulak banyak yang dah tak jelas pendengaran. Kalau pakai mic kan senang. Nurse2 pun tak sakit tekak.

Aku bagi pendapat jujur je. Sebab hospital rakan suami & rakan bayi dah wujud. Apa kata kalau kita wujudkan pulak hospital rakan warga emas? Takde yang 'lama', takde yang 'baru' kan? ;)


:: Like3, ek! ::



4 comments:

Everything's Everythings said...

Yup betul tu,
hospital tu xde sediakan suggestion box ke?
Kalau ada benda2 mcm ni membantu juga ^^

ArELeEz said...

Everything's Everythings,
kat area tu xnmpk plak suggestion boxnye. tp, dulu jbtn farmasi penah mintak leez isi maklum balas pelanggan. tu je la kot.. hmm..

Nurul Ain said...

setuju...
http://nurulnamasaya.blogspot.com

ArELeEz said...

Nurul Ain,
good! ;)

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google