SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Tuesday, February 21, 2017

PARAMESWARA

#Throwback

Ke Melaka kita, weh..! Bagi menghadiri Istiadat Konvokesyen Jejah. Haaa... ayat cendekiawan sudah mari..! Ha3...

Pukul 12.30 tengah hari, on the road, setelah 'urusan seri paduka baginda' Oppa yang maha banyak tu selesai. Takpe... takde nak rushing2 pun sebab konvo Jejah lusa. Maksudnya, kami pergi Melaka 2 hari lebih awal. Sengaja. Merangkap family vacay katanya...

Tapi, langit tak selalunya cerah. Kadang2, mendung jugak kan... Haaa... ayat cendekiawan ah kak keluar lagik, noks..! Owh... hooo... hoiii..! ;P

Abah muntah2. Sekali kat rumah aku. Sekali kat R n R Ulu Bernam & sekali kat dalam kereta. Badan Abah macam lemah, kaki macam tak kuat. Jalan kena pimpin.

A week before, Abah masuk emergency room, Zon Separa Kritikal. Abah pitam. BP, gula, darah, jantung & urine semuanya under control. Doktor diagnos sebagai dehydrate sebab Abah muntah2 jugak.

~ Lepas habis drip 1 botol, boleh discharge.

Kami nak patah balik. Tapi, Abah insist nak ke Melaka jugak. Terpaksa akur walaupun dilema. Check in di Lucky Homestay. Lepas Maghrib, Oppa bawak Abah ke klinik.

BP: 167/70, gula: 19. Maka terjawablah sudah... Punca muntah2: Angin.

Alhamdulillah... lepas makan ubat, Abah dah berselera makan. Tapi, berjalan still kena pimpinlah.

Abah sempat bergurau...

"Esok, ke Johor pun Abah boleh..!"

Ha3...

Kami dinner di:-

Ikan Bakar Parameswara,
Medan Ikan Bakar, Pengkalan Pernu,
Umbai, Melaka.

Bapak ramai umat manusia! Nasib baik dapat meja.

~ Sambil menyelam, minum air. Eh, silap! Sambil beratur, sambil selfie. Heh3...

~ Port memilih seafood.

~ Banyak kali boleh selfie. Maksud tersiratnya adalah queue panjang. Harap bawak bertenang & bersabar. Zikir je bebanyak.

~ Tunggu meja sebelah kosong. Meja nan seketol ni tak mampu menampung seantero ahli rombongan kami.

~ Cousins

~ Oppa ajak dating kat sini sementara menunggu juadah yang di order kunjung tiba.

~ Hokay, siap! Jemput makan. ;)



Rating: 3 / 5 mintang

Service: Ok. Kategori pantaslah jugak... dengan customers yang berduyun cenggitu.
Rasa: Ok2 jerrr...

Ikan bakar tu macam pahit2 sikit. Mungkin dimasak dengan api yang kuat. Nak cepat sebab customers melimpah-ruah nau2 kot...

Harga: Reasonable. RM 300++ untuk 12 orang dewasa makan dengan juadah ikan, ketam, sutun & udang.

Berselera Abah makan. Alhamdulillah...


:: A.R.E.L.E.E.Z.A.F.F.E.N.D.Y ::



4 comments:

Nour Adieb said...

semoga kesihatan abah bertambah baik 😄 teringat pula kenangan makan seafood kat tanjung dawai. ramai org, servis lambat. nasib baik hasil makanan tu sedap. berbaloilah juga. sy suka makan seafood, tapi kalau udang kena pantang sikit 😉

ArELeEz said...

Nour Adieb,
aminn.. tq for the doa.. ;)

klu lambat tp, sodap, agak worth it lah menunggu lama. klu xsodap, mmg mengundang nau2..! ha3..

i pun pantang udang. hu3..

Nour Adieb said...

tunggu lama dan hasilnya tak sodap, ada juga customer yg buat drama 😂

ArELeEz said...

Nour Adieb,

drama sedeh, ok lg kot. klu drama meroyan, nebes! ha3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google