SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Tuesday, February 14, 2017

BIASAKAN YANG BETUL

#Throwback

Audit ISO.

Pendek je nama ia. Ringkas. Short & simple.

Tapi, ia punya penangan... perrgghhh..! Boleh buat jiwa kacau, dowh..! 7 hari 7 malam tak lena tido. Untung la kalau tido lepas tu, dikurniakan mimpi. Masalahnya, mimpi pun pasal ISO, PK-URUS, AK-URUS, PK-PINJAM, PK-ADUAN, PK-AUDIT, bla3... & seumpamanya. Sedeh betol! Hu3...

Dipendekkan cerita, hari kejadian pun tiba...

~ Jejaka2 idaman Malaya... Rajin! Tapi, mahaplah. Not available. Tak boleh buat calon menantu mahupun calon boyfriend. Ha3...

~ 1 hari team internal auditor datang buat checking.

ISO ni memanglah jiwa kacau. Tapi, tetap ada benefitsnya.

1. Staff baru lapor diri kompom ternganga2 sambil ligat pikir, apakejadahnya ISO nih?! Dengan adanya audit ISO, dapatlah pendedahan awal sementara nak tunggu induksi. 

2. Staff otai pulak, jangan ko pikir ko dah kerja lama, bertahun2, ko konpiden yakin je kerja kau semuanya tip top. Tak semestinya, hokay..! Sebab ada je yang dah kerja lama tapi, bila tanya ada berapa PK & AK, melopong. Kantoi! Dengan adanya audit ISO, segala teguran / ketakakuran minor / ketakakuran major dapat dikenal pasti. 

Moral of the story: Betulkan yang biasa & biasakan yang betul.


:: A.R.E.L.E.E.Z.A.F.F.E.N.D.Y ::



2 comments:

Anita Osman said...

siannnnya...bila kena audit iso...pening kepala...

ArELeEz said...

Anita Osman,
'pening kepala' tu dah b'lalu. alhamdulillah.. selesai..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google