SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Monday, January 9, 2017

LAPAQ SATE

Dulu, aku study kat belah utara. Kat Arau nun..! Takde geng pun. Maksudnya, geng yang 1 sekolah. Kena buat ice breaker sendirik untuk dapat kawan.

1st kawan, orang utara. Orang Kedah. Kompom2 slang utagha dia tak tinggal! Kejutan budaya jugaklah untuk aku. Halwa telinga disogokkan dengan vocab2 baru. Contohnya:-

Tokua = Tauhu
Toyu = Kicap
Ketegaq = Degil
Ligan = Kejar

Pernah jugak dia cakap, 'lapaq ayaq'. Aku konpius tahap 4! Rupa2nya, 'lapaq ayaq = haus'.

Jadik sekarang ni cerita dia, aku tak lapaq ayaq. Tapi, lapaq sate. Haaa... tu je motip sebenar nak #Throwback2 zaman study ni..! He3...

~ Dinner bertiga di Han Seafood sebab sate kat situ adalah the best in town.

~ Sate & macam2 ada..! Nikmat, hokay..! #SyukurSelalu

Alhamdulillah... Puas hati. Tak lapaq sate dah. Heh3...


:: A.R.E.L.E.E.Z.A.F.F.E.N.D.Y ::



2 comments:

Anita Osman said...

sedapnya sate..dulu kak ita pun tak tahu toyu tu..anak saudara kak ipar drp kedah..siap gi tanyak akak ipar dia nak apa?rupanya kicap..jauh nau bunyinya...

ArELeEz said...

Anita Osman,
sate wak man name saintifik dia. he3..

kann.. leez pon menung gak la dulu, dok pikir, kenape dr word 'kicap' jd 'toyu'. he3..

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google