SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Thursday, January 15, 2015

PARATHA WITH POTATO FILLING

*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

'Masak dari hati... Masak with imaaaannnnn......'

Ecewah! Macam Chef Ammar la pulak, hoiii..! Ha3... 

Menu ni ada kena-mengena dengan roti paratha. Tu yang tetiba teringat kat Chef Ammar tuh! He3...

Bahan2:-

1 keping roti paratha 
1 biji bawang besar (dihiris bulat)
3 biji bawang putih (dicincang)
1 batang sosej ayam (dipotong bulat)
1 peket serbuk rempah kari daging
1 keping asam keping
1 biji ubi kentang (dipotong dadu)
Timun (dipotong memanjang)
Air masak
Minyak masak
Garam
Gula
Daun sup
Keropok ikan

Cara2 Penyediaan:-

1) Panaskan minyak. Goreng keropok ikan. Angkat dan ketepikan.
2) Panaskan roti paratha dengan sedikit minyak. Angkat & ketepikan.
3) Panaskan minyak. Tumis bawang besar & putih hingga naik bau.
4) Masukkan serbuk rempah kari daging. Kacau rata.
5) Tuangkan air masak secukupnya. Sebatikan. Masak hingga pecah minyak.
6) Masukkan ubi kentang. Masak hingga ubi kentang separa empuk.
7) Masukkan sosej ayam. Masak seketika.
8) Perasakan dengan asam keping, garam & gula. Kacau rata. Angkat, ketepikan & siap sebagai filling.
9) Letakkan filling ke atas sebahagian roti paratha & lipat.
10) Hiaskan dengan keropok ikan, timun & daun sup. Hidangkan.

~ Paratha with Potato Filling

Aku tak reti nak buat kuah dhal. So, be creative sket kengkononnya... Buatlah filling potato cenggini... 


:: A.R.E.L.E.E.Z.A.F.F.E.N.D.Y ::



No comments:

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google