SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Thursday, October 2, 2014

BAHWAN UDANG

*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

Suatu hari... aku sedang tengok tv, rancangan masak-memasak, 5 Rencah 5 Rasa. Suka betul tengok Celebrity Chef (CC) Sherson Lian tunjuk skill memasak. Al maklum la... dia kan jenis memasak ala2 kuali + periuk belanga terbang. Maksudnya, semua mende pun nak aci baling2 + lambung2. Masak resepi yang simple2 pulak tuh. Macam mudah nak ditry. 

CC Sherson Lian buat Bahwan Udang untuk appetizer. Ringkas & nampak mudah sangat. Jadik, ah kak pun terinspirasi untuk try buat. Heh3...

Bahan2:-

1 mangkuk kecil udang kertas (disiang, dicuci bersih & ditoskan)
1/2 mangkuk kecil kucai (dipotong)
1 biji bawang besar (dicincang)
1 batang carrot (dipotong memanjang)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
1 mangkuk kecil taugeh
1 mangkuk besar tepung gandum
Minyak masak
Air suam

Cara2 Penyediaan:-

1) Satukan tepung gandum, garam & serbuk kunyit ke dalam mangkuk adunan. Sebatikan.
2) Bancuhkan adunan dengan air suam secukupnya.
3) Masukkan kucai, taugeh, carrot & bawang besar. Sebatikan.
4) Panaskan minyak. Cedok adunan dengan menggunakan senduk bulat, letakkan 2 ekor udang kertas di atasnya & goreng hingga kekuningan. Angkat & toskan. Buat berulang-kali hingga adunan habis. Hidangkan bersama sos cili & mayonis.

~ Bahwan Udang

Kalau kat Malaysia, kita panggil makanan ni as cucur udang. Memandangkan hari tu konsep resepi CC Sherson Lian adalah masakan Indon, makanya jadik la nama dia as Bahwan Udang sebab ini 'nama saintifik' cucur udang kat Indon.

Begitu...

Kalau ikut resepi CC Sherson Lian, ada macam2 bahan lagik yang dia bubuh kat dalam adunan Bahwan Udang ni. Tapi, aku terpaksa cut-off sebab ikut stock availability yang ada dalam fridge aku.

Maksudnya, boleh je nak tambah apa pun. Mengikut kesesuaian & selera tekak memasinglah.


:: A.R.E.L.E.E.Z.A.F.F.E.N.D.Y ::



4 comments:

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

ceh...cucoq udang rupanya ..ekekekee

Diana Rashid said...

tengok bahan2 ni mesti mak saya kata macam buat cucur udang je..hehehehe..

ArELeEz said...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡,
tipah t'tipu, ek? ha3..

ArELeEz said...

Diana Rashid,
mmg cucur udang pun. name je amik dari bahase indon.

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google