*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)
'Import' daging yang dah siap Mak rebus. Kojo sonang. He3...
Bahan2:-
1 mangkuk daging cincang (direbus & ditoskan)
2 batang serai (diketuk)
1 keping asam keping
3 helai daun limau purut
7 batang kacang bendi
1 biji bawang besar (dihiris)
2 biji bawang putih (dihiris)
1 tangkai daun kari
Garam
Gula
Air masak
Bahan2 Kisar:-
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 inci halia
10 tangkai cili kering
Cara2 Penyediaan:-
1) Panaskan minyak. Tumis bawang besar, putih, daun kari & serai hingga naik bau.
2) Masukkan bahan2 kisar. Tumis hingga pecah minyak.
3) Masukkan daging cincang. Masak hingga daging kecut.
4) Tuangkan air masak secukupnya.
5) Masukkan kacang bendi & daun limau purut. Masak hingga daging empuk.
6) Perasakan dengan asam keping, garam & gula. Masak seketika. Angkat & hidangkan.
~ Asam Pedas Daging Korban |
Ermmm... dappp... Eceh! ;P
:: Like3, ek! ::
2 comments:
kena dapat daging korban baru jadi ni
hehehehee
mie,
tggu thn depan la plak.
Post a Comment