*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)
Tekak ni nak makan yang masam2 untuk dinner. So, moh kita buat tomyamlah! ;)
Bahan2:-
1/2 ekor ayam (dipotong kecil, dicuci bersih & ditoskan)
4 helai daun limau purut
5 biji cili padi (diketuk)
1 peket brown beech mushroom (dibuang bahagian bawah & dicuci bersih)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 biji bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1/2 ketul kiub tomyam Knorr
1 batang serai (diketuk)
3 sudu jus limau nipis
1 batang lobak merah (dipotong memanjang)
Minyak masak
Air masak
Garam
Cara2 Penyediaan:-
1) Panaskan minyak. Tumis halia, bawang besar, putih & serai hingga naik bau.
2) Masukkan ayam. Masak sehingga ayam kecut.
3) Tuangkan air masak secukupnya.
4) Masukkan kiub tomyam Knorr.
5) Perasakan dengan garam & jus limau nipis.
6) Masukkan lobak merah & daun limau purut.
7) Masukkan brown beech mushroom & cili padi. Masak seketika. Angkat & hidangkan.
~ Tomyam Ayam Brown Beech Mushroom. Cer try makan dengan nasik panas2 + telur dadar... huh... baru ko tau tinggi rendahnya langit tuh! Eh! Ha3... |
Aku beli brown beech mushroom tu kat TF. Eh, asik nak up nama TF je kan..! Sikit2 TF... Sikit2 TF... Macam duta pulak kekdahnya... Heh3...
:: Like3, ek! ::
2 comments:
plating ngan cili tu buat lagi nampak mengancam :)
♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡,
nk wat camne.. sambil masak, sambil berangan masuk masterchef. ha3..
Post a Comment