* Slot Resepi: Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)
Bersama lagik kita dalam rancangan KKBA..! Wah! bajet seperti Jamie Oliver versi Melayu aslilah pulak! Hiks...
Bahan2:-
1 ekor ikan kayu (disiang, dicuci bersih & dipotong)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 keping asam keping
5 sudu besar cili kisar
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam
Gula
Serbuk perasa
Minyak masak
Bahan2 Kisar:-
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
Cara2 Penyediaan:-
1) Lumur ikan kayu dengan garam & serbuk kunyit. Panaskan minyak. Goreng ikan kayu hingga garing. Angkat & toskan.
2) Panaskan minyak. Tumis bahan2 kisar hingga naik bau.
3) Masukkan cili kisar & sedikit air. Masak hingga pecah minyak.
4) Perasakan dengan asam keping, serbuk perasa, garam & gula.
5) Masukkan bawang besar. Kacau rata.
6) Masukkan ikan kayu yang telah digoreng tadi. Sebatikan. Angkat & hidangkan.
~ Ikan Kayu Masak Pedas Bila Takbir Bergema. Buat lauk bersahur, pastinya heaven! Ecewah! ;P |
Cubalah! ;)
:: Like tak? Like tak? Like la... Mekacih... ::
2 comments:
ADE KE IKAN KAYU... TAK PERNAH DENGARLAH PLAK...
fairus,
ade maa.. if xsilap, ikan kayu nie = ikan aya = ikan tongkol.
Post a Comment