*Slot Resepi: Ketuk2 Kuali Bersama AreLeez (KKBA)
Wah! Rancak KKBA dalam minggu nie kan? Al maklum la... tuan tanah kedaung tengah gigih bersilat kat dapur... Setiap mase & ketika dok teringat dapur, noks..! Nak tido pikir, 'Eh! Sok aku nak masak hape plak, ek?' Nak mandi pun pikir, 'Nak masak resepi nie la. Tapi, nak google katne lak resepinye, ek?' Even kat opis pun dok pikir, 'Hmmm... bahan masak hape yang nan ado nih? Pas balik keje kang la gi beli.' Hah! Dasat tak dasat tuh?! Ko ado..??! Ha3...
Hokaylah! Let's go straight! Well... nie lagik satu menu/resepi yang hamat simple untuk dipraktikkan.
Bahan2:-
15-20 batang kacang buncis (dipotong)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 tangkai cili merah (dipotong serong)
1/2 kiub pati ayam Knorr
5-7 ekor udang (dibuang kepala & kulit)
Air
Serbuk perasa
Garam
Minyak masak
Bahan2 Hiasan:-
Daun sup
Cara2 Penyediaan:-
1) Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar & cili merah hingga naik bau.
2) Masukkan udang & masak hingga udang bertukar warna.
3) Masukkan kacang buncis & sedikit air.
4) Masukkan kiub pati ayam Knorr dan kacau.
5) Perasakan dengan serbuk perasa & garam. Kacau hingga kacang buncis sedikit layu. Padamkan api & hidangkan. Taburkan daun sup sebagai hiasan.
~ Kacang Buncis Udang Sekadar di Pinggiran.
Wah! Rancak KKBA dalam minggu nie kan? Al maklum la... tuan tanah kedaung tengah gigih bersilat kat dapur... Setiap mase & ketika dok teringat dapur, noks..! Nak tido pikir, 'Eh! Sok aku nak masak hape plak, ek?' Nak mandi pun pikir, 'Nak masak resepi nie la. Tapi, nak google katne lak resepinye, ek?' Even kat opis pun dok pikir, 'Hmmm... bahan masak hape yang nan ado nih? Pas balik keje kang la gi beli.' Hah! Dasat tak dasat tuh?! Ko ado..??! Ha3...
Hokaylah! Let's go straight! Well... nie lagik satu menu/resepi yang hamat simple untuk dipraktikkan.
Bahan2:-
15-20 batang kacang buncis (dipotong)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 tangkai cili merah (dipotong serong)
1/2 kiub pati ayam Knorr
5-7 ekor udang (dibuang kepala & kulit)
Air
Serbuk perasa
Garam
Minyak masak
Bahan2 Hiasan:-
Daun sup
Cara2 Penyediaan:-
1) Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar & cili merah hingga naik bau.
2) Masukkan udang & masak hingga udang bertukar warna.
3) Masukkan kacang buncis & sedikit air.
4) Masukkan kiub pati ayam Knorr dan kacau.
5) Perasakan dengan serbuk perasa & garam. Kacau hingga kacang buncis sedikit layu. Padamkan api & hidangkan. Taburkan daun sup sebagai hiasan.
~ Kacang Buncis Udang Sekadar di Pinggiran.
No comments:
Post a Comment