*Slot Resepi: Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)
Jiwang karat betul nama resepi. Ha3... Dah ketandusan idea la tuh! ;P
Bahan2:-
2 genggam udang kertas (dibuang kepala & ekor serta dicuci bersih)
2 tangkai daun kari
7 batang kacang buncis (dipotong serong)
5 batang baby corn (dipotong memanjang)
1 biji bawang besar (dicincang)
3 biji bawang putih (dicincang)
5 biji cili padi (diketuk)
1 sudu kecil serbuk kunyit
Minyak masak
Gula
Garam
Air
Bahan2 Sos:-
2 sudu serbuk kari daging (sepatutnya kari ikan. Tapi, aku just ada stock kari daging jer. Belasah jerlah!)
1/2 ketul kiub tom yam
1 sudu sos tiram
Air
Cara2 Penyediaan:-
1) Gaulkan udang dengan serbuk kunyit & garam. Panaskan minyak. Goreng udang hingga kekuningan. Angkat & toskan.
2) Satukan bahan2 sos dalam mangkuk.
3) Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih & daun kari hingga naik bau.
4) Masukkan bahan2 sos. Masak selama lebih kurang 3 minit dengan api perlahan.
5) Masukkan kacang buncis & cili padi. Masak hingga kacang buncis sedikit layu.
6) Perasakan dengan garam & gula.
7) Tambah sedikit air jika perlu. Masukkan udang yang telah digoreng tadi. Sebatikan. Angkat & hiaskan dengan lebihan daun kari.
*Resepi digali dari blog tiffinbiru & disesuaikan mengikut stock tuan tanah kedaung. ;)
~ Udang Oriental Belaian Jiwa. Kuah dia kelabu sket sebab pakai kari daging. Kalau pakai kari ikan musti terang2 bercahaya kuah dia. |
~ Lauk tambahan adalah telur dadar. |
Perut korang dah 'berdangdut' ke? Ahaks3...
No comments:
Post a Comment