SiNgGaH Lg, Ek! ;)

Tuesday, June 14, 2011

AYAM CILI PADI WARISAN MAK KITA

*Slot Resepi: Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

Update untuk hari nie dimukadimahkan dengan resepi & makanan. Blogungukechentaanku nie kan tak penah sunyi dengan makanan... Seperti irama & lagi, gitu..! Susah untuk dipisahkan! Ngeh3...

Bahan2:-

1/2 ekor ayam (dipotong kecil & dibersihkan)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam keping
Air
Garam
Gula
Minyak masak
Serbuk perasa

Bahan2 Tumbuk:-

1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
5 biji cili padi
1 tangkai cili merah

Cara2 Penyediaan:-

1) Lumur ayam dengan serbuk kunyit & garam. Panaskan minyak. Goreng ayam hingga kekuningan. Angkat & toskan.
2) Panaskan minyak. Tumis bahan2 tumbuk hingga naik bau.
3) Masukkan sedikit air. Kacau rata.
4) Masukkan bawang besar. Masak hingga bawang sedikit layu.
5) Masukkan asam keping. Kacau rata.
6) Perasakan dengan serbuk perasa, garam & gula. Kacau lagi.
7) Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Sebatikan. Masak sekejap, angkat & hidangkan.

~ Ayam Cili Padi Warisan Mak Kita. Ratah buleh, makan ngan nasik panas2 pun buleh. Marvellous! ;D

My 'sayang' kata, nie resepi keturunan aku. Sebab mak selalu masak ayam cili padi nie & anak-menantu mak sume sker! Kadang2 tu sampai menitis2 peluh sebab kepedasan tapi, tetap maintain nak makan jugak. Lagik pedas lagik best kata ko..! ;P

No comments:

i SeRvE nUfFnAnG aDs

GO SEARCH BY GOOGLE SEARCH ENGINE

Google