*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)
Stok terakhir ikan cencaru...
Bahan2:-
3 ekor ikan cencaru (disiang & dicuci bersih)
1 biji bawang besar (dihiris)
3 biji cili padi (sebagai hiasan)
5 tangkai kacang panjang (dipotong serong)
2 sudu sambal belacan
1 sudu serbuk kunyit
1 keping asam keping
Garam
Minyak masak
Air masak
Cara2 Penyediaan:-
1) Lumur ikan cencaru dengan serbuk kunyit & garam. Panaskan minyak. Goreng ikan cencaru hingga garing. Angkat & toskan.
2) Panaskan minyak. Tumis bawang besar hingga naik bau.
3) Masukkan sambal belacan.
4) Tuangkan sedikit air masak.
5) Masukkan kacang panjang.
6) Perasakan dengan asam keping & sedikit garam.
7) Masukkan ikan cencaru yang telah digoreng tadi. Sebatikan. Angkat, hias dengan cili padi & hidangkan.
~ Cencaru Sambal Belacan Takkan Terpisah |
Makan dengan nasik panas2... perrgghhh..!!! Ratah pun bollehhh... ;)
:: Like3, ek! ::
No comments:
Post a Comment