*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)
1st attempt! Berzikir, berdoa, berharap, bertawakal... & ber3... lagiklah... sebelum memasak. Semoga menjadik... Fuh!
Bahan2:-
2 biji terung panjang (dibelah 4 setiap 1)
1/2 peket serbuk rempah kari ikan
1 keping asam keping
1 tangkai cili hijau (dibelah 2 tanpa putus)
1 sudu kerisik
1 kotak santan
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 tangkai daun kari
Air masak
Minyak masak
Garam
Gula
Bahan2 Kisar:-
5 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1/2 inci halia
Cara2 Penyediaan:-
1) Satukan serbuk rempah kari ikan dengan bahan2 kisar. Sebatikan hingga menjadi pes.
2) Panaskan minyak. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang & daun kari hingga naik bau.
3) Masukkan pes tadi. Masak hingga pecah minyak.
4) Masukkan asam keping, santan & air masak secukupnya.
5) Masukkan kerisik & biarkan mendidih.
6) Perasakan dengan garam & gula.
7) Masukkan terung panjang & cili hijau. Masak hingga kuah pekat & terung panjang menjadi lembut. Angkat & hidangkan.
~ Roti Pajeri Terung |
Nak makan dengan nasik pun boleh. Tak berdosa pun... ;P
Neves tengok hasilnya. Nasib baik boleh diterima anak tekak. Fuh!
:: Like3, ek! ::
samaalh kita, KA pun macam segala jenis pajeri ni dgn roti, dgn nasik kurng sikit., tak tau kenapa hehehe
ReplyDeleteKesuma Angsana,
ReplyDeletekira aci je.. asalkn tekak buleh terima.