*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)
Bahan2 Untuk Cekodok:-
1 sudu kecil garam
3 cawan tepung gandum
1 biji telur ayam
1 genggam ikan bilis
1 biji bawang besar (dihiris)
1 sudu kecil serbuk kunyit
Air masak
Minyak masak
Cara2 Penyediaan Cekodok:-
1) Satukan garam, tepung gandum, serbuk kunyit, telur ayam, ikan bilis, bawang besar & air masak ke dalam mangkuk. Gaul rata.
2) Panaskan minyak. Goreng mengikut acuan / ikut suka hingga kekuningan. Angkat & toskan.
Bahan2 Untuk Kari Sardin:-
1 tin sardin
2 tangkai daun kari
1 biji bawang besar (dihiris)
2 biji bawang putih (dihiris)
1 peket serbuk rempah kari
1 keping asam keping
3 biji ubi kentang (dipotong 12 setiap biji)
1 inci halia (dihiris)
Air masak
Minyak masak
Garam
Gula
Cara2 Penyediaan Kari Sardin:-
1) Panaskan minyak. Tumis halia, daun kari, bawang besar & putih hingga naik bau.
2) Masukkan serbuk rempah kari.
3) Tuangkan air secukupnya. Tumis hingga pecah minyak.
4) Masukkan ubi kentang. Masak hingga ubi kentang 3/4 empuk.
5) Masukkan sardin.
5) Perasakan dengan garam, gula & asam keping. Masak seketika. Angkat & hidangkan bersama cekodok.
~ Plating yang kengkononnya fusion. Padahal, Cekodok Kari Sardin je pun... Heh3... |
:: Like3, ek! ::
kalau kat kampung selalu makan cekodok ngan kari ..sedapppp
ReplyDelete♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡,
ReplyDeletemmg t'bahek! plg leez sker kari telur. perrgghhh..!! mak mertua lalu pun buleh wat dek je tau! ha3..
Ayu azmir,
ReplyDeletealhamdulillah..
macam sedap je wak..
ReplyDeleteZumie,
ReplyDeletemmg layanlah! ;P
i like... !
ReplyDeleteKesuma Angsana,
ReplyDeletei like too..! heh3..