Sunday, February 9, 2014

CEKODOK KARI SARDIN

*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

Bahan2 Untuk Cekodok:-

1 sudu kecil garam
3 cawan tepung gandum
1 biji telur ayam
1 genggam ikan bilis
1 biji bawang besar (dihiris)
1 sudu kecil serbuk kunyit
Air masak
Minyak masak

Cara2 Penyediaan Cekodok:-

1) Satukan garam, tepung gandum, serbuk kunyit, telur ayam, ikan bilis, bawang besar & air masak ke dalam mangkuk. Gaul rata.
2) Panaskan minyak. Goreng mengikut acuan / ikut suka hingga kekuningan. Angkat & toskan.

Bahan2 Untuk Kari Sardin:-

1 tin sardin
2 tangkai daun kari
1 biji bawang besar (dihiris)
2 biji bawang putih (dihiris)
1 peket serbuk rempah kari
1 keping asam keping
3 biji ubi kentang (dipotong 12 setiap biji)
1 inci halia (dihiris)
Air masak
Minyak masak
Garam
Gula

Cara2 Penyediaan Kari Sardin:-

1) Panaskan minyak. Tumis halia, daun kari, bawang besar & putih hingga naik bau.
2) Masukkan serbuk rempah kari. 
3) Tuangkan air secukupnya. Tumis hingga pecah minyak.
4) Masukkan ubi kentang. Masak hingga ubi kentang 3/4 empuk.
5) Masukkan sardin.
5) Perasakan dengan garam, gula & asam keping. Masak seketika. Angkat & hidangkan bersama cekodok.

~ Plating yang kengkononnya fusion. Padahal, Cekodok Kari Sardin je pun... Heh3...


:: Like3, ek! ::



7 comments:

KAMSAHAMNIDA...