*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)
Memanfaatkan udang lipan yang my 'sayang' beli kat Sungai Haji Dorani tu...
Bahan2:-
10 ekor udang lipan (disiang, dicuci bersih & ditoskan)
2 batang sosej ayam (dihiris bulat)
5 tangkai kacang panjang (dipotong kecil)
1 biji bawang besar (dicincang)
3 biji bawang putih (dicincang)
5 biji cili padi (dipotong)
1 mangkuk nasi putih
1 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji telur ayam
Minyak masak
Serbuk lada putih
Garam
Cara2 Penyediaan:-
1) Lumur udang lipan dengan serbuk kunyit & sedikit garam. Panaskan minyak. Goreng udang lipan hingga garing. Angkat & toskan.
2) Panaskan minyak. Tumis cili padi, bawang besar & putih hingga naik bau.
3) Pecahkan telur ayam. Bila mengeras, kacau rata.
4) Masukkan kacang panjang.
5) Masukkan sosej ayam.
6) Masukkan nasi putih. Sebatikan.
7) Perasakan dengan garam & serbuk lada putih. Masak seketika dengan api perlahan. Angkat & hidangkan dengan udang lipan yang telah digoreng tadi.
~ Nasi Goreng Cina Udang Lipan |
La3... Owh... la3...
La3... Owh... la3...
Owh... la3... lagik... ;P
Memasak sambil menyanyi2 riang... tajuk album dia... Macam2 lagu pulak tuh! Kejap dangdut... kejap kang rap... kejap lagik pulak pop rock... Haish! Macam2lah kekdahnya! Tu yang taip 'La3... Owh... la3...' je tuh. Lump-sum! Hiks...
:: Like3, ek! ::
6 comments:
sedapnya.. dah lama tak makan udang lipan...........
amboii..memasak sambil menyanyi riang yer..hehehe..bestnye udang lipan.. =)
♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡,
aah. w/pon isi dia xbnyk tp, goreng pun sodap.
mama ila,
memasak dgn senyuman kekdahnye.. he3..
pehhhhhhhhhh terbaikkkkkkkkk..kak ita tak pernah makan udang lipan tu..rasanya sama mcm udang atau lagi sedap..terliuh tengok nasi goreng tu...
anitadiana,
rase dia lagik manis kot. klu goreng, bau dia harum semerbak je..
Post a Comment