Friday, March 15, 2013

KETAM GORENG BERCILI PATAH 1000

*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

Dah lama jugak ketam2 tu bertapa kat dalam fridge. Sebelum diorang berenang terkedek2 balik ke laut, lebih baik cepat2 masak. Ha3...

Bahan2:-

1 biji telur ayam
5 ekor ketam (disiang, dicuci bersih & dibelah 2)
1 biji bawang besar (dihiris)
1/2 peket fishball
5 tangkai kacang panjang (dipotong)
1/2 sudu kecil asam jawa Xtra Adabi
1 sudu serbuk rempah kari
1 sudu kicap manis
Garam
Gula
Minyak masak
Air masak

Bahan2 Kisar:-

1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
10 - 15 tangkai cili kering

Cara2 Penyediaan:-

1) Lumur ketam dengan serbuk rempah kari & sedikit garam. Panaskan minyak. Goreng ketam hingga kekuningan. Angkat & toskan.
2) Panaskan minyak. Tumis bahan2 kisar hingga naik bau.
3) Perasakan dengan kicap manis, asam jawa Xtra Adabi, garam & gula. Masak hingga pecah minyak.
4) Tuangkan air masak jika terlalu kering.
5) Masukkan kacang panjang & fishball.
6) Masukkan ketam yang telah digoreng tadi & bawang besar. Sebatikan.
7) Pecahkan telur ayam. Kacau rata. Angkat & hidangkan.

~ Ketam Goreng Bercili Patah 1000.

Patah 1000 cengkerang ngan kaki2 ketam dikerjakan dek 2 'raksaksa' rakus! Ha3...

Ngeri tak? Ngeri tak? ;P


:: Like3, ek! ::



6 comments:

  1. saya suka ketam...tapi selalunya masak lemak cili api jer...hehehe

    ReplyDelete
  2. My Little Diary,
    leez pun sker ketam. masak lemak cili api pun sker gak. tp, pilihan ke-2 kot.. yg 1st of course yg b'cili pedas2 nih. ;)

    ReplyDelete
  3. mmg sedap sgtlah ni ! ketam lagi hehehehe

    ReplyDelete

KAMSAHAMNIDA...