*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)
Dah lama jugak ketam2 tu bertapa kat dalam fridge. Sebelum diorang berenang terkedek2 balik ke laut, lebih baik cepat2 masak. Ha3...
Bahan2:-
1 biji telur ayam
5 ekor ketam (disiang, dicuci bersih & dibelah 2)
1 biji bawang besar (dihiris)
1/2 peket fishball
5 tangkai kacang panjang (dipotong)
1/2 sudu kecil asam jawa Xtra Adabi
1 sudu serbuk rempah kari
1 sudu kicap manis
Garam
Gula
Minyak masak
Air masak
Bahan2 Kisar:-
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
10 - 15 tangkai cili kering
Cara2 Penyediaan:-
1) Lumur ketam dengan serbuk rempah kari & sedikit garam. Panaskan minyak. Goreng ketam hingga kekuningan. Angkat & toskan.
2) Panaskan minyak. Tumis bahan2 kisar hingga naik bau.
3) Perasakan dengan kicap manis, asam jawa Xtra Adabi, garam & gula. Masak hingga pecah minyak.
4) Tuangkan air masak jika terlalu kering.
5) Masukkan kacang panjang & fishball.
6) Masukkan ketam yang telah digoreng tadi & bawang besar. Sebatikan.
7) Pecahkan telur ayam. Kacau rata. Angkat & hidangkan.
~ Ketam Goreng Bercili Patah 1000. |
Patah 1000 cengkerang ngan kaki2 ketam dikerjakan dek 2 'raksaksa' rakus! Ha3...
Ngeri tak? Ngeri tak? ;P
:: Like3, ek! ::
saya suka ketam...tapi selalunya masak lemak cili api jer...hehehe
ReplyDeleteMy Little Diary,
ReplyDeleteleez pun sker ketam. masak lemak cili api pun sker gak. tp, pilihan ke-2 kot.. yg 1st of course yg b'cili pedas2 nih. ;)
sedapnye...huhu :)
ReplyDeleteluqman zakaria,
ReplyDeletealhamdulillah..
mmg sedap sgtlah ni ! ketam lagi hehehehe
ReplyDeleteKesuma Angsana,
ReplyDeletefaveret! he3..