Thursday, August 4, 2011

ASAM PEDAS AYAM WARNA-WARNI AIDILFITRI

*Slot Resepi: Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

Hari tu dah citer pasal masak & makan asam pedas ayam. Tapi, tak kasik resepi lagik. Meh nak share, meh! ;)

Bahan2:-

1/2 ekor ayam (disiang, dicuci bersih & dipotong)
1 batang serai (dibelah 2)
3-5 helai daun limau purut
1/2 cawan cili kisar
1 keping asam keping
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 batang carrot (dipotong memanjang)
Garam
Gula
Air
Serbuk perasa
Minyak masak

Bahan2 Tumbuk:-

1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1 inci halia

Cara2 Penyediaan:-

1) Panaskan minyak. Tumis serai, cili kisar & bahan2 tumbuk hingga pecah minyak.
2) Masukkan ayam & serbuk kunyit. Kacau & biarkan ayam separuh masak.
3) Tuangkan air & masukkan asam keping.
4) Masukkan carrot.
5) Perasakan dengan serbuk perasa, garam & gula.
6) Masukkan daun limau purut. Biarkan seketika. Angkat & hidangkan.

~ Asam Pedas Ayam Warna-warni Aidilfitri. Buat juadah berbuka/bersahur pun terbaik nih! ;)

:: Like tak? Like tak? Like la... Mekacih... ::

No comments:

Post a Comment

KAMSAHAMNIDA...