Tuesday, January 13, 2015

IKAN TERMENUNG TUMIS AIR DENGAN KENTANG

*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

Macam dah lama je tak publish entry masak-memasak. Hmmm... aura dapur tu... tak berapa nak mengstimulate organ2 penting untuk mula memasak. Haaa... amekaw... ayat..! 

Bahasa mudah paham dia samadengan 'mim alip lam alip sin' je... Tapi, dia punya kona... nak kasik tak nampak sangat unsur2 'mim alip lam alip sin' tu... humangaih..! Ha3...

Hokaylah. Back to the point. Nak share resepi je pun kekdahnya... ;P

Bahan2:-

3 ekor ikan termenung (disiang & dicuci bersih)
2 biji ubi kentang (dipotong baji)
1 biji bawang besar (dihiris bulat)
3 biji bawang putih (diketuk)
3 sudu besar cili kisar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam keping
Garam
Gula
Minyak masak
Air masak

~ In progress...

Cara2 Penyediaan:-

1) Panaskan minyak. Tumis bawang besar, putih, serbuk kunyit & cili kisar hingga pecah minyak.
2) Tuangkan air masak secukupnya. Biarkan mendidih.
3) Masukkan ikan termenung. Masak seketika.
4) Masukkan ubi kentang. Masak hingga kentang empuk.
5) Perasakan dengan asam keping, garam & gula. Masak seketika. Angkat & hidangkan.

~ Ikan Termenung Tumis Air Dengan Kentang

Panjang 6 harkat nama resepi, noks! He3...


:: A.R.E.L.E.E.Z.A.F.F.E.N.D.Y ::



2 comments:

KAMSAHAMNIDA...