Thursday, January 16, 2014

SOTO TETAP MENANTIMU

*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

1 st time masak mende alah ni tau! Fuh, neves! ;P

Bahan2 Untuk Sup Ayam:-

1/2 ekor ayam (dipotong kecil, dicuci bersih & ditoskan)
1 biji bawang besar (dihiris)
3 biji bawang putih (dihiris)
1 batang saderi (dipotong serong)
1 inci halia (dihiris)
1 ketul sup bunjut
1 keping asam keping
Minyak masak
Garam
Air masak

Cara2 Penyediaan Sup Ayam:-

1) Panaskan minyak. Tumis halia, bawang besar, bawang putih & sup bunjut hingga naik bau.
2) Masukkan ayam. Masak hingga ayam kecut.
3) Tuangkan air masak secukupnya.
4) Perasakan dengan garam & asam keping.
5) Masukkan saderi. Reneh seketika. Siap!

Bahan2 Sampingan:-

1 mangkuk kecil kacang tanah (digoreng & ditoskan)
1 pokok daun sup (dipotong)
1 pokok daun bawang (dipotong)
5 peket ketupat mini segera (direbus, ditos & dibelah 4 setiap 1)
1 cekak suhun (digoreng & ditoskan)
1/2 ekor ayam (dipotong kecil, dicuci bersih, ditos, dilumur dengan serbuk kunyit & garam, digoreng garing & diracik) 

Bahan2 Untuk Sambal Kicap:-

2 biji limau kasturi (dibelah 2 setiap 1 & dibuang biji)
Kicap masin

Bahan2 Tumbuk Untuk Sambal Kicap:-

1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1 tangkai cili merah
7 biji cili padi

Cara2 Penyediaan Sambal Kicap:-

1) Satukan bahan2 tumbuk ke dalam mangkuk.
2) Tuangkan kicap masin secukupnya.
3) Perahkan jus limau kasturi. Siap!

~ Soto Tetap Menantimu

Amik mangkuk yang sesuai, bubuh ketupat mini segera dalam 4 ketul, bubuh pulak ayam goreng yang dah diracik, tuangkan sup secukupnya, taburkan dengan daun sup, daun bawang, suhun & kacang tanah yang dah digoreng. Last sekali baru letak sambal kicap.

Begitu la cara makannya... ;)


:: Like3, ek! ::



No comments:

Post a Comment

KAMSAHAMNIDA...