*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)
Kita terus je la kepada resepi, ek! Kojo sonang... ;P
Bahan2:-
1 ekor ikan kayu
1 sudu tepung serbaguna
1 helai daun limau purut (dihiris halus)
3 biji bawang putih (dicincang)
1 biji bawang besar (dicincang)
5 biji cili padi (dipotong kecil)
1/2 sudu sos tiram
1 keping asam keping
1/4 ketul kiub ayam Knorr
1 sudu kecil tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air masak)
1 sudu kecil serbuk kunyit
Gula
Garam
Minyak masak
Air masak
Cara2 Penyediaan:-
1) Lumur ikan kayu dengan serbuk kunyit, sedikit garam & tepung serbaguna. Panaskan minyak. Goreng ikan kayu hingga garing. Angkat & toskan.
2) Panaskan minyak. Tumis bawang besar, putih & cili padi hingga naik bau.
3) Masukkan kiub ayam Knorr.
4) Tuangkan sedikit air masak.
5) Masukkan sos tiram.
6) Perasakan dengan asam keping, sedikit garam & gula.
7) Tuangkan bancuhan tepung jagung.
8) Masukkan daun limau purut. Sebatikan. Angkat & tuang ke atas ikan kayu yang telah digoreng tadi. Hidangkan.
~ Ikan Kayu Sos Limau Purut Botingkek. |
Jangan gediks2 nak tanya, pasal apa jadik 'botingkek'. Yang iyenya, tuan tanah kedaung dah syiok kat lagu W.A.R.I.S tu, haaa..!
Harap maklum. ;P
~ Aku masak Ikan Kayu Sos Limau Purut Botingkek ngan pucuk paku merah tumis tu je. Yang lain semua Mak tapau. |
Mak tido kat rumah aku hari tu. Meriah betul lauk! Kenyang sangat, noks! Lepas makan, berguling2. Hadoiiyaiiinyapon! ;P
:: Like3, ek! ::
haah...lagu waris tu sodap...kite pun minat ...hahahahha
ReplyDelete♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡,
ReplyDelete'duek den botingkek2.. la3..' eh, t'menyanyi plak! ha3..
saya tengok pun tumpang kenyang :D
ReplyDeletelily lotus,
ReplyDeletecuci mata, ek? he3..