*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)
Kat opis, sempat curik2 masa menggoogle resepi. Balik rumah terus praktikkan. Heh3...
Bahan2:-
3 ekor ikan gelama (disiang & dicuci bersih)
2 sudu tepung serbaguna
2 helai daun limau purut (dihiris halus)
5 biji bawang putih (dicincang)
1 biji bawang besar (dicincang)
10 biji cili padi (dipotong kecil)
1 sudu sos tiram
1 keping asam keping
1/3 ketul kiub ayam Knorr
1 sudu kecil tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air masak)
1 sudu kecil serbuk kunyit
Gula
Garam
Minyak masak
Air masak
Cara2 Penyediaan:-
1) Lumur ikan gelama dengan serbuk kunyit, sedikit garam & tepung serbaguna. Panaskan minyak. Goreng ikan gelama hingga garing. Angkat & toskan.
2) Panaskan minyak. Tumis bawang besar, putih & cili padi hingga naik bau.
3) Masukkan kiub ayam Knorr.
4) Tuangkan sedikit air masak.
5) Masukkan sos tiram.
6) Perasakan dengan asam keping, sedikit garam & gula.
7) Tuangkan bancuhan tepung jagung.
8) Masukkan daun limau purut. Sebatikan. Angkat & tuang ke atas ikan gelama yang telah digoreng tadi. Hidangkan.
~ Ikan Gelama Goreng Sos Limau Purut |
Kalau nak tukar dengan ikan spesis lain pun bolehhh... ;)
:: Like3, ek! ::
No comments:
Post a Comment