Thursday, June 27, 2013

CENCARU MASAK DALAM PANTANG

*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

Aku dapat resepi ni daripada Mak. Masa tu, we ols tengah borak2 kat dapur, sesambil Mak siang ikan (termasuk ikan aku. Heh3...), sesambil Mak perturunkan resepi. Aci ingat dalam kepala hotak je nih. ;)

Bahan2:-

2 ekor ikan cencaru (disiang, dipotong 2 & dicuci bersih)
1 biji bawang besar (dihiris)
2 biji bawang putih (diketuk)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 keping asam keping
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam
Air masak

Bahan2 Tumbuk:-

1 inci halia
1 biji bawang besar

Cara2 Penyediaan:-

1) Masukkan ikan cencaru, bawang besar, bawang putih & bahan2 tumbuk ke dalam periuk.
2) Tuangkan air sehingga ikan cencaru tenggelam (pass2 je tau!) & renehkan.
3) Perasakan dengan asam keping, serbuk lada hitam, serbuk kunyit & garam.
4) Bila mendidih, terbalikkan ikan perlahan2. 
5) Reneh hingga kuahnya agak kering. Angkat & hidangkan.

~ Cencaru Masak Dalam Pantang

Selalunya, masak macam ni pakai ikan masin. Plus, kalau Mak masak pakai ikan masin, memang laju aku tambah nasik. He3...

Tapi, boleh je kalau nak tukar pakai ikan hidup. Terpulang kepada citarasa memasing...

Tang paras kekeringan kuah tu pun terpulang kepada korang jugak. Kalau spesis yang suka kuah banyak makanya, jangan la reneh sampai kering. Macam aku ni, spesis yang tak suka kuah banyak sangat. Suka yang sedang2 je. 

Hokaylah! Selamat mengtry..! ;)


:: Like3, ek! ::



No comments:

Post a Comment

KAMSAHAMNIDA...