Monday, December 24, 2012

SAMBAL SARDIN BERULANG-KALI

*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

Tuan tanah kedaung baru balik dari Pahang. Ada 'urusan khas' kat sana. Cewwah! ;P

Nanti tuan tanah kedaung cerita, ek! Jangan bimbang sebab tuan tanah kedaung tak pernah lokek berkongsi kesah & pengalaman. Heh3...

Skang layan dulu tuan tanah kedaung nak mengshare kesah & pengalaman beliau memasak, ye! P.E.A.C.E! ;P

Bahan2:-

1 tin sardin
1/2 cawan cili kisar
3 - 5 biji cili padi
1 biji bawang besar (dihiris)
1 biji bawang putih (dihiris)
Garam
Gula
Minyak masak
Air masak

Cara2 Penyediaan:-

1) Panaskan minyak. Tumis bawang besar & bawang putih hingga naik bau.
2) Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
3) Perasakan dengan garam & gula.
4) Tuang sedikit air masak jika terlalu kering.
5) Masukkan sardin & cili padi. Biarkan seketika. Angkat & hidangkan.

~ Sambal Sardin Berulang-kali sebab dah banyak kali masak & banyak kali jaja kat sini. Hiks...

Cicah roti boleh.. cekodok pun boleh... makan dengan nasik panas2 pun aci jugak! Nak2 time kebulur. Perrgghhh..!!! Nikmat betul kot..! He3...


:: Like3, ek! ::



2 comments:

KAMSAHAMNIDA...