Thursday, December 27, 2012

ASAM REBUS LIMAU PURUT IKAN TERMENUNG

*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

Nak masak yang simple2 & berkuah. Asam rebus paling menepati kriteria kot. Sebab penyediaan bahannya tak remeh.

Jom masak! ;)

Bahan2:-

4 ekor ikan termenung (disiang & dicuci bersih)
1 sudu kecil serbuk kunyit
3 helai daun limau purut
1 keping asam keping
7 tangkai daun kesum
1 biji timun (dibuang biji & dibelah 4)
Serbuk perasa
Garam
Gula
Air masak

Bahan2 Tumbuk:-

1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
3 - 5 biji cili padi

Cara2 Penyediaan:-

1) Masukkan bahan2 tumbuk ke dalam periuk.
2) Masukkan air. Reneh dengan api sederhana.
3) Masukkan ikan termenung, serbuk kunyit & asam keping.
4) Masukkan daun limau purut & daun kesum.
5) Perasakan dengan serbuk perasa, garam & gula.
6) Masukkan timun. Masak seketika. Angkat & hidangkan.

~ Asam Rebus Limau Purut Ikan Termenung. Sepatutnya pakai daun kunyit. Tapi, daun kunyit takde dalam stok. So, belasah je la pakai daun limau purut. Inovatip kata ko! He3...

Sonang, sehhh..!!! ;)

Eh, tercakap loghat Singapore la pulok! Owh... Abang Aaron Ajis... Ha3...


:: Like3, ek! ::



6 comments:

KAMSAHAMNIDA...