Tuesday, October 9, 2012

BIHUN GORENG SINGAPORE BERTAUHU ADAM & HAWA

*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez

Belum ada rezeki nak jejak bumi Singapore, dapat masak menu ala2 Singapore pun jadiklah... Betul tak, you ols? ;P

Bahan2:-

1 peket bihun (Direndam dengan sedikit air panas + air biasa, dicuci bersih & ditoskan.)
3 keping tauhu
1 pokok daun bawang (dicincang)
1 pokok daun sup (dicincang)
2 keping fishcake (dihiris)
1 mangkuk kecil udang kertas (disiang & dicuci bersih)
1 sudu sos tiram
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kicap manis
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Garam
Gula
Minyak masak

Bahan2 Kisar:-

1 tangkai cili merah
5-7 biji cili padi
1 biji bawang besar
5-7 biji bawang putih

Cara2 Penyediaan:-

1) Lumur tauhu dengan serbuk kunyit & sedikit garam. Panaskan minyak, goreng tauhu hingga kekuningan. Angkat & toskan. Potong tauhu kepada 6 bahagian untuk setiap keping.
2) Panaskan minyak. Tumis bahan2 kisar hingga naik bau.
3) Masukkan sos tiram, kicap manis, garam & sedikit gula.
4) Tuangkan sedikit air masak.
5) Masukkan udang kertas. Sebatikan.
6) Masukkan sawi & fishcake.
7) Masukkan bihun. Kacau rata. Masak seketika, angkat, hidang & taburkan daun bawang, daun sup + tauhu.

~ Bihun Goreng Singapore Bertauhu Adam & Hawa. ;P

Adam (Aaron Ajis) kan orang Singapore... Eh, tetiba!!! Ha3...


:: Like3, ek! ::



No comments:

Post a Comment

KAMSAHAMNIDA...