*Slot Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)
Dah lama kot aku nak buat bihun Singapore yang rupa boleh tahan & rasa pun tak mengecewakan. Kalau boleh, tak naklah ikut sejibik2 resepi yang digoogle. Konon2 nak bereksperimentasi la kan... ;P Alhamdulillah... kali ni berjaya!
Wee hooo..!!!
Bahan2:-
1 peket bihun (direndam dengan air panas & air sejuk serta ditoskan)
1/2 biji kobis (dipotong)
1/2 bungkus ayam kisar
1 biji telur ayam
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam
Gula
Serbuk perasa
Minyak masak
Air masak
Bahan2 Kisar:-
2 biji cili hijau
5 - 7 biji cili padi
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
Cara2 Penyediaan:-
1) Panaskan minyak. Tumis bahan2 kisar hingga naik bau.
2) Masukkan ayam kisar.
3) Pecahkan telur ayam. Bila dah mengeras, kacau hingga jadi telur hancur.
4) Masukkan kobis & sedikit air masak.
5) Perasakan dengan serbuk perasa, garam & gula.
6) Masukkan bihun. Sebatikan.
7) Taburkan serbuk lada hitam. Kacau rata. Biarkan seketika dengan api perlahan. Angkat & hidangkan.
~ Bihun Goreng Singapore Menjadilah Pulak! ;P |
Belum ada rejeki nak jejakkan kaki ke Singapore, dapat buat bihun goreng Singapore pun jadiklah! ;P
:: Like3, ek! ::
MEE HOON SINGAPORE YANG DATANGNYA DARI MALAYSIA.. ;)
ReplyDeletefairus,
ReplyDeleteyupp! pandaiii..!! ;P