*Slot Resepi: Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)
Bismillahirrahmanirrahim... Alla humma bariklana... Eh2! Belum tiba masanya lagik! Ha3... Jom layan KKBA dolu jom! ;P
Bahan2:-
15-20 ekor udang (disiang & dicuci bersih)
1 pokok daun sup (dicincang)
1 batang serai (dibelah 2)
1 biji bawang besar (dihiris)
2 sudu sos tiram
5 sudu besar cili kisar
1/4 kiub ikan bilis
1 keping asam keping
1 sudu kecil serbuk kunyit
Air
Minyak masak
Garam
Gula
Bahan2 Kisar:-
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
Cara2 Penyediaan:-
1) Lumurkan udang dengan garam & serbuk kunyit. Panaskan minyak. Goreng udang hingga kekuningan. Angkat & toskan.
2) Tumis bahan2 kisar dengan menggunakan minyak gorengan udang tadi hingga naik bau.
3) Masukkan cili kisar. Kacau rata.
4) Masukkan serai, sos tiram, kiub ikan bilis & sedikit air.
5) Masukkan asam keping, garam & gula.
6) Masukkan udang yang telah digoreng tadi. Sebatikan. Angkat & hiaskan dengan daun sup.
~ Sambal Udang Serai Balik Kampung. Nak ratah pun sodap... nak makan dengan nasik panas2 pun sodap jugak. |
Apa la nak masak hari nie untuk lauk sahur nanti, ek? Hmmm...
:: Like tak? Like tak? Like la... Mekacih... ::
nampak sedap dan mudah tu...
ReplyDeletetengs sharing resepi...
wahida,
ReplyDeletesimple yet, not bad la.. ;)
wokeh! u're welcome.