Sunday, August 21, 2011

SAMBAL SARDIN BERKENTANG BILA HARI RAYA MENJELMA

*Slot Resepi: Ketuk2 Kuali Bersama Areleez (KKBA)

Masak sardin lagik... Tapi, kali nie bubuh kentang plak. Jom try, jom! ;)

Bahan2:-

1 tin kecil sardin
1 biji bawang besar (dihiris)
2 biji bawang putih (dihiris)
5 biji cili padi
1 biji ubi kentang (dihiris nipis)
3 sudu besar cili kisar
1 keping asam keping
Minyak masak
Air
Garam

Cara2 Penyediaan:-

1) Panaskan minyak. Goreng ubi kentang hingga separuh masak. Angkat & toskan.
2) Panaskan minyak. Tumis bawang putih & bawang besar hingga naik bau.
3) Masukkan cili kisar & sedikit air. Biarkan hingga pecah minyak.
4) Masukkan sardin.
5) Perasakan dengan asam keping & garam.
6) Masukkan ubi kentang yang telah digoreng tadi & cili padi. Biarkan seketika. Angkat & hidangkan.

~ Sambal Sardin Berkentang Bila Hari Raya Menjelma.

Tak agak2 punya nama resepi! Sakan betul tuan tanah kedaung nak beraya! Ha3...


:: Like tak? Like tak? Like la... Mekacih... ::



2 comments:

  1. meriah raya leez pandai masak macam2..yna pandai makan jer..he3..

    ReplyDelete
  2. aNaYaNa,
    alaa.. nie masak untuk diri sendirik ngan my 'sayang' jer.. juadah raye mmg xde maknanya nak masak! mak/mak mertua yg masak. leez tlg potong2 & tlg makan jer.. he3..

    ReplyDelete

KAMSAHAMNIDA...