Wednesday, December 15, 2010

UDANG MASAK LEMAK CILI PADI SEHANGAT API

*Slot Resepi: Ketuk2 Kuali Bersama AreLeez (KKBA)

Sehangat Api ke..??! He3... Kira ok la... Takde la pedas sangat sampai tak buleh nak dimakan... Plus, tahap kepedasan adalah mengikut citarasa memasing...

Wokeh! Jom belajar masak sama2, jom! Actually, resepi masak lemak nie, aku dah penah tepek dolu kat sini. Tapi, yang tu aku campur ngan sutun sekali. Yang nie udang sesado..!

Bahan2:-

10-15 ekor udang
2 batang serai (dititik)
10 batang bendi
1 peket serbuk santan (dibancuh)
1 keping asam keping
1 sudu kecil serbuk kunyit
Serbuk perasa
Garam
Gula
Air

Bahan2 Tumbuk:-

6 biji cili padi/tanduk
1 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia

Cara2 Penyediaan:-

1) Masukkan bahan2 tumbuk, serai & santan ke dalam periuk. Panaskan di atas api sederhana.
2) Masukkan udang dan air.
3) Masukkan asam keping dan bendi.
4) Kemudian, masukkan serbuk kunyit & kacau.
5) Perasakan dengan serbuk perasa, garam & sedikit gula. Masak sampai bendi empuk. Then, boleh padamkan api & hidangkan.


~ Udang Masak Lemak Cili Padi Sehangat Api. Cubalah!

No comments:

Post a Comment

KAMSAHAMNIDA...