*Slot Resepi: Ketuk2 Kuali Bersama AreLeez (KKBA)
Aku nak share resepi Ikan Chuan Bercuka Kalau Berpacaran lak. Resepi nie aku amik dari tiffinbiru, blog yang memang meriah dengan resepi2 & makanan2. Gambar pun cantik2! Kagum ah kak..! Hokaylah! Jom tengok resepi! ;)
Bahan2:-
4 ekor ikan termenung (disiang & dicuci bersih)
1 biji bawang besar (dihiris)
4 biji bawang putih (dihiris)
1 tangkai cili merah (dipotong serong)
1 inci halia (dihiris)
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar cuka makan
1 keping kulit kayu manis
Serbuk perasa
Garam
Gula
Serbuk kunyit
Air
Minyak masak
Bahan2 Perap:-
Serbuk kunyit
Serbuk lada hitam
Garam
Bahan2 Hiasan:-
Daun sup (dicincang)
Cara2 Penyediaan:-
1) Perap ikan dengan bahan2 perap selama 15-20 minit.
2) Goreng ikan hingga sedikit garing. Angkat & toskan.
3) Tumis kulit kayu manis, bawang putih, serbuk kunyit & halia hingga naik bau.
4) Masukkan sos tiram & cuka makan. Tuangkan sedikit air.
5) Masukkan bawang besar & cili merah.
6) Perasakan dengan serbuk perasa, garam & gula.
7) Masukkan ikan & mesrakan ikan dengan kuah. Padamkan api & hidangkan. Taburkan daun sup sebagai hiasan.
~ Ikan Chuan Bercuka Kalau Berpacaran.
*Mungkin terdapat perbezaan portion bahan2 antara resepi dalam blog tiffinbiru dengan blog ini kerana portion bahan2 adalah mengikut sukatan tuan tanah kedaung.
Aku nak share resepi Ikan Chuan Bercuka Kalau Berpacaran lak. Resepi nie aku amik dari tiffinbiru, blog yang memang meriah dengan resepi2 & makanan2. Gambar pun cantik2! Kagum ah kak..! Hokaylah! Jom tengok resepi! ;)
Bahan2:-
4 ekor ikan termenung (disiang & dicuci bersih)
1 biji bawang besar (dihiris)
4 biji bawang putih (dihiris)
1 tangkai cili merah (dipotong serong)
1 inci halia (dihiris)
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar cuka makan
1 keping kulit kayu manis
Serbuk perasa
Garam
Gula
Serbuk kunyit
Air
Minyak masak
Bahan2 Perap:-
Serbuk kunyit
Serbuk lada hitam
Garam
Bahan2 Hiasan:-
Daun sup (dicincang)
Cara2 Penyediaan:-
1) Perap ikan dengan bahan2 perap selama 15-20 minit.
2) Goreng ikan hingga sedikit garing. Angkat & toskan.
3) Tumis kulit kayu manis, bawang putih, serbuk kunyit & halia hingga naik bau.
4) Masukkan sos tiram & cuka makan. Tuangkan sedikit air.
5) Masukkan bawang besar & cili merah.
6) Perasakan dengan serbuk perasa, garam & gula.
7) Masukkan ikan & mesrakan ikan dengan kuah. Padamkan api & hidangkan. Taburkan daun sup sebagai hiasan.
~ Ikan Chuan Bercuka Kalau Berpacaran.
*Mungkin terdapat perbezaan portion bahan2 antara resepi dalam blog tiffinbiru dengan blog ini kerana portion bahan2 adalah mengikut sukatan tuan tanah kedaung.
2 comments:
Areleez: Tuan Tanah Kedaung dah buat ke?
azzey,
ek elleh..! of cos la dah.. tu yg dlm gambar tu la hasilnye maa..
Post a Comment