Akhirnye... misi aku utk b'silat kat dapur tengahari semlm t'capai! Misi sukses! Jom senyum sampai telinga... ;) Aku sampai umah kul 12.30 p.m. Bukak tudung, salin baju, trus b'desup ke dapur! Sila bayangkan, tahap kelajuan aku ke dapur secara 'b'desup' tu, ek! Bayangkan... ;P
Btw, menu yg aku masak semlm adalah gulai udang xb'santan dgn kacang panjang tumis telur. Dah alang2 citer pasal masak-memasak nih, hape kata kalo aku buh sekali resepi gulai udang xb'santan nie... Amacam??? ;)
Memule, kene la mention bahan2nye dolu kan... Dah ade bahan2, baru la bley masak-memasak! He3... Ok2! Bahan2nye adalah spt berikut:-
~ Bawang merah, bawang putih, halia, munge lawang, kulit kayu manis, asam keping, cili ijo, minyak masak (xde lam gambar), air (pon xde lam gambar), udang (xde gak lam gambar, lupe snap)...
~ ... serbuk kari ikan cap Faiza... Yg nie, t'pulang la kan... nak pakai cap hape pon... W/pon aku masak gulai UDANG but, aku belasah jer pakai serbuk kari ikan. Janji KARI kan... Normally, aku pakai serbuk kari cap Glokal, keluaran koperasi. T'baiklah serbuk kari tuh! Mak aku pon like, ok..! Hiks...
~ ... & lastly adalah kacang muncis. Kalo pakai ladies finger a.k.a bendi, lagik masyuk sbb aku mmg sker makan sayur bendi! Tp, mase aku gi beli bahan2 tu sume, aku xgrab bendi sekali. Aku dah pandang2 & jeling2 dah but, cam... 'Ahhh..! Malaslah bendi! Kacang muncislah plak!'. Huuu...
Sukatan utk bahan2 spt yg tersebut di atas adalah main agak2 jer. Kira ikut sker la... Owhhh... lupe lak nak bgtau... aku xpakai santan. Saje jer... tukar selera... 1 more, kalo korang nak add on tomato pon bley gak. T'pulang kpd cita rase memasinglah kan... Cam aku nie, kes lupe nak buh. Dah idang baru hengat ade baby tomato lam fridge. Abaikan jer la... Hmmm...
Skang, kite citer pasal cara memasak lak! Step2nye adalah spt berikut:-
1) Panaskan minyak masak di dlm periuk.
2) Bile dah panas, masukkan munge lawang, kulit kayu manis, halia, bawang merah & bawang putih. Gaul rata & masak hingga kekuningan serta naik bau.
3) Masukkan serbuk kari. Kaco lagik.
4) Kemudian, buh air. Kaco lagik2.
5) Masukkan udang, buh asam keping & sebatikan.
6) Masukkan plak kacang muncis & cili ijo.
7) Buh 'pak aji' sket ngan garam secukup rase. Tunggu hingga udang & kacang masak, baru bley angkat.
Btw, menu yg aku masak semlm adalah gulai udang xb'santan dgn kacang panjang tumis telur. Dah alang2 citer pasal masak-memasak nih, hape kata kalo aku buh sekali resepi gulai udang xb'santan nie... Amacam??? ;)
Memule, kene la mention bahan2nye dolu kan... Dah ade bahan2, baru la bley masak-memasak! He3... Ok2! Bahan2nye adalah spt berikut:-
~ Bawang merah, bawang putih, halia, munge lawang, kulit kayu manis, asam keping, cili ijo, minyak masak (xde lam gambar), air (pon xde lam gambar), udang (xde gak lam gambar, lupe snap)...
~ ... serbuk kari ikan cap Faiza... Yg nie, t'pulang la kan... nak pakai cap hape pon... W/pon aku masak gulai UDANG but, aku belasah jer pakai serbuk kari ikan. Janji KARI kan... Normally, aku pakai serbuk kari cap Glokal, keluaran koperasi. T'baiklah serbuk kari tuh! Mak aku pon like, ok..! Hiks...
~ ... & lastly adalah kacang muncis. Kalo pakai ladies finger a.k.a bendi, lagik masyuk sbb aku mmg sker makan sayur bendi! Tp, mase aku gi beli bahan2 tu sume, aku xgrab bendi sekali. Aku dah pandang2 & jeling2 dah but, cam... 'Ahhh..! Malaslah bendi! Kacang muncislah plak!'. Huuu...
Sukatan utk bahan2 spt yg tersebut di atas adalah main agak2 jer. Kira ikut sker la... Owhhh... lupe lak nak bgtau... aku xpakai santan. Saje jer... tukar selera... 1 more, kalo korang nak add on tomato pon bley gak. T'pulang kpd cita rase memasinglah kan... Cam aku nie, kes lupe nak buh. Dah idang baru hengat ade baby tomato lam fridge. Abaikan jer la... Hmmm...
Skang, kite citer pasal cara memasak lak! Step2nye adalah spt berikut:-
1) Panaskan minyak masak di dlm periuk.
2) Bile dah panas, masukkan munge lawang, kulit kayu manis, halia, bawang merah & bawang putih. Gaul rata & masak hingga kekuningan serta naik bau.
3) Masukkan serbuk kari. Kaco lagik.
4) Kemudian, buh air. Kaco lagik2.
5) Masukkan udang, buh asam keping & sebatikan.
6) Masukkan plak kacang muncis & cili ijo.
7) Buh 'pak aji' sket ngan garam secukup rase. Tunggu hingga udang & kacang masak, baru bley angkat.
~ Siap & idangkan...
2 comments:
apasal kau tak amik gambar kau ngah masak???
alvin takda rumah harga 8juta story....,
sbb leez low profile.. 'ooppsss2..! tumpang lalu, plzzz..' ;P
Post a Comment